Ψυγεία καταψύκτες χρήσιμες συμβουλές

 

Μην χρησιμοποιείται ποτέ για τη διαδικασία απόψυξης, ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης η κεριά. Καταστρέφονται τα πλαστικά μέρη της συσκευής.

Έχετε υπόψη σας ότι δεν μπορούν να τοποθετηθούν όλα τα είδη φρούτων και λαχανικών μαζί στην ίδια λεκάνη. Από τη μια πλευρά μεταδίδονται οι οσμές(τα καρότα παίρνουν γρήγορα τη μυρωδιά και τη γεύση από τα κρεμμύδια),και από την άλλη πλευρά μερικά φρούτα και λαχανικά εκλύουν ένα είδος φυσικού αεριού (αιθυλένιο) στο οποίο αντιδρούν και αλλοιώνονται πολύ πιο γρήγορα. Φρούτα και λαχανικά που εκλύουν μεγάλη ποσότητα φυσικών αερίων είναι: μήλα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, αβοκάντο, σύκα, πεπόνια, βατόμουρα, αχλαδιά, νεκταρίνια, ροδάκινα. Φρούτα και λαχανικά που αντιδρούν με ιδιαίτερη ευαισθησία στα φυσικά αέρια: ακτινίδια, αγγουριά, μπρόκολο, κουνουπίδι, μανικό, πεπόνια, μήλα, ντομάτες. Παράδειγμα: αν βάλουμε μπρόκολο με μήλα , το μπρόκολο θα διατηρηθεί μικρότερο χρονικό διάστημα από ότι συνήθως.

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες αλλοιώνονται πιο γρήγορα. Αρά τα οστρακοειδή αλλοιώνονται πιο γρήγορα από το ψαρί, και το ψαρί πιο γρήγορα από το κρέας.

Μην αποθηκεύετε στην κατάψυξη μεταλλικά κουτιά η μπουκάλια με αεριούχα ποτά/αναψυκτικά γιατί μπορεί να προκληθεί έκρηξη με κίνδυνο τραυματισμού η ζημίας.

Το ψυκτικό μέσο Ισοβουτανιο (R 600a),είναι φυσικό αέριο και άκρως φιλικό προς το περιβάλλον, αλλά εύφλεκτο. Δεν καταστρέφει τη ζώνη όζοντος και δεν συντείνει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η χρήση αυτού του ψυκτικού μέσου αυξάνει το θόρυβο λειτουργιάς, δεν έχει όμως καμιά επίπτωση στην απόδοση της συσκευής. Όσο περισσότερο ψυκτικό μέσο περιέχει μια συσκευή, τόσο μεγαλύτερος πρέπει να είναι ο χώρος που θα τοποθετηθεί. Πρέπει να υπάρχει η αναλόγια χώρου 1 κβ.μ προς 8 γρ. ψυκτικού μέσου, έτσι ώστε σε τυχόν διαρροή, να μην υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας εύφλεκτου μίγματος(εύφλεκτου μίγματος-ατμοσφαιρικου αέρα). Παράδειγμα: αν ένα ψυγείο περιέχει 80 γρ. ψυκτικού μέσου τότε ο χώρος πρέπει να είναι το λιγότερο 10 κβ.μ (2 Χ 2 Χ 2,5 μ. ύψος) Στοιχειά για το ψυκτικό μέσο, θα βρείτε στην πινακίδα τύπου της συσκευής.

Μην χρησιμοποιείτε για τον καθαρισμό των ανοξείδωτων επιφανειών σόδα, οξέα η χλώριο, δυνατά καθαριστικά, σκληρά σφουγγάρια η σύρμα για κατσαρόλες.

Καθαρίστε με την ειδική κρέμα, το συντηρητικό και το πανί με μίκρυνες τις ανοξείδωτες επιφανές.

Μπορείτε προαιρετικά να χρησιμοποιήσετε το σετ φίλτρων για οσμές.

Προτιμήστε συσκευές που το μεγαλύτερο μέρος τους αποτελείται από πιστοποιημένα ανακυκλώσιμα υλικά γιατί έτσι έχουμε: λιγότερη κατανάλωση πρώτων υλών, αρά μειωμένο όγκο απορριμμάτων, αρά οικονομία και οικολογία.

Για τους συντηρητές κρασιού φροντίστε ώστε η γυάλινη πόρτα να έχει φίλτρο UV και να έχει ειδικές βάσεις η μοτέρ χωρίς κραδασμούς, καθώς και φίλτρο οσμών